DARJEELING FTGFOP1 černý čaj

Kód: 3107/100
1 hodnocení
od 99 Kč

Zvolte variantu

Darjeelingská jarní sklizeň (first flush) výtečné kvality z ceněné zahrady. Drobnější, celistvý list prvotřídní kvality s podílem stříbrných tipsů, lehce ovocné vůně. Nálev výtečné, plné, tmavší nálev ovocně nasládlé kořeněné chuti s tóny citrusových plodů.

Detailní informace

váha: 100g
Skladem | 3107/100
Můžeme doručit do: 2.6.2023
99 Kč
váha: 500g
Skladem | 3107/500
Můžeme doručit do: 2.6.2023
460 Kč
váha: 1000g
Skladem | 3107/501
Můžeme doručit do: 2.6.2023
799 Kč
váha: 200g
Skladem | 3107/200
Můžeme doručit do: 2.6.2023
195 Kč

Detailní popis produktu

Darjeeling je vysokohorské město na dvoutisícovém hřebeni, s výhledem na druhou největší horu Himálaje. Území patřilo původně knížectví Sikkim, v roce 1835 ho do správy získala britská Východoindická společnost. A byl to právě Brit, který v roce 1842 vysadil v oblasti první čajovníky. Za podpory vlády se o pár let později rozběhla komerční výroba vynikajících čajů. Britové vystavěli v Darjeelingu Klub plantážníků, přivedli do něj úzkokolejku a na strmých svazích vybudovali hojně navštěvované město.
Obchody s čajem najdeme v Darjeelingu na každém kroku. Je ovšem pravdou, že kvalitního čaje v nich moc nebývá. Téměř všechen nejlepší Darjeeling putuje na export. Na světě se údajně prodá kolem 100 tisíc tun tohoto čaje za rok. Přitom produkce dosahuje maxima 10 tisíc tun. Kde je to kouzlo? Postarali se o ně hojní falzifikátoři, kteří za drahý a unikátní čaj vydávají sikkimské čaje nebo nejrůznější směsi. Pravý Darjeeling je chráněn značkou, jejíž zneužití se samozřejmě trestá. Pokud je ovšem odhaleno.
Na trhu je nejvíce žádaný Darjeeling z druhé sklizně. Během května a června je v oblasti přes den příjemné teplo, ale v noci se ochladí. Přicházejí intenzivnější srážky, které vystřídá období sucha. Růst čajovníků, který byl za deště velmi rychlý, se zpomalí a v lístcích vyzrávají aromatické příchuti. Zejména je žádaný takzvaný muscatel – lahodná chuť angreštu nebo černého rybízu.
Zpracování probíhá takzvanou oxidací enzymů. Čajové lístky jsou po naškubaní rozloženy do tenkých vrstev a za přísně stanovené teploty i vlhkosti fermentují. Pak se suší, třídí a balí.

 

Jak připravit náš čaj DARJEELING FTGFOP1

4-6 gramů na 300 ml vroucí vody. Louhujte 2-4 minuty.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: