Černý čaj a jeho účinky na zdraví

Během chladných zimních dnů na nás lehce může vlézt nějaký bacil či vir, který nám přivodí nepříjemné nachlazení. V tom případě se cítíme slabí, chceme jenom ležet, protože nás všechno bolí. Musíme však ihned obnovit náš imunitní systém, a to hlavně velkou porcí vitaminů a taky dostatečným pitným režimem, který nám pomůže bacily z těla dostat. Během nachlazení nebo nemoci nepijte jen čistou vodu, ale sáhněte raději po čajích. Čaje (hlavně ty s bylinkami) mají velice pozitivní vliv na naše zdraví. Pojďme si říct, jak nám pomáhá třeba takový černý čaj.

Černý čaj je poměrně oblíbený. Na internetu najdete celou řadu diskuzí, které se zabývají otázkou, co je lepší – jestli černý nebo zelený čaj. Zelený čaj je plný kofeinu, přesto podporuje kvalitní spánek. Také nám pomáhá zhubnout, ovšem málokdo ví, že i černý čaj nám spaluje kalorie.

Pojďme si však říct i jiné účinky na naše zdraví, které černý čaj má. Možná přijdeme i na další věci, které ho spojují se zeleným čajem.

Jak černý čaj pozitivně dopadá na naše zdraví?

Kromě toho, že díky němu opravdu velice rychle spalujeme tuky, podporuje významně náš imunitní systém. Navíc má antivirové účinky – v době nachlazení se tedy doporučuje pití převážně černého čaje. Nejen, že naši imunitu posílí, ale taky rychle vyplaví z těla všechny bacily, kteří nás sužují.

Kromě toho v sobě obsahuje i látky, jaké najdeme u zeleného čaje – jsou to látky, které brání vzniku rakoviny. Také má velice pozitivní vliv na naše cévy a snižuje riziko vzniku aterosklerózy, srdečního infarktu či brání proti vzniku mozkové mrtvice.

Vysoký krevní tlak nemá šanci!

Černý čaj taky významně snižuje krevní tlak, a to jak systolický, tak diastolický. Podle vědeckých studií má černý čaj blahodárné účinky na naše srdce. Jistě, i v tomto čaji se vyskytuje kofein, ale není ho tolik jako v kávě nebo v zeleném čaji.