Slzovka obecná
Kód: 2179/250Detailní popis produktu
Slzovka obecná (také Jojobovy slzy, japonsky Hatomugi, čínsky Yi yi ren) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině a Řecku. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu. Má také příznivý vliv na pleť.
Hlavní zaměření
Používá se k podpůrné léčbě při: - detoxikaci - celkovém zahlenění - zánětech močového měchýře - otocích, bolestech svalů a kloubů způsobených vlhkostí a větrem - akné - bradavicích - mateřských znaménkách - střevních parazitech - kašovité stolici - průjmu
Slzovka obecná (také Jojobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu. Má příznivý vliv na pleť.
Způsob použití: Je vhodná jako přídavek do kaší, polévek, salátů, nebo zdravotních čajů.
Působení dle tradiční čínské medicíny:
- Posiluje slezinu PI QI XU a vylučuje vlhkost SHI,
- Vylučuje hlen TAN a odstraňuje blokády YU
- Ochlazuje horkost RE a vylučuje horké toxiny RE DU
- Posiluje energii Qi ledvin a plic
Všichni známe ten pocit, kdy se cítíme jakoby nasáknuti a s pocitem tíže či únavy, jež nelze jen tak setřást. Slzovka to tzv. oplasknutí (či vyždímání nasáklé houby na mytí tabule) za nás udělá!
Popis dle tradiční čínské medicíny
Dávkování – 40 g denně, tj. 2 vrchovaté polévkové lžíce
Nepoužívat (dle tradiční čínské medicíny) v případě – těhotenství, při akutním infekčním onemocnění (chřipka, angína apod.)
Uplatnění v kuchyni:
Je pěstována jako pícnina a v některých oblastech se její semena používají k výrobě mouky, zejména v Indii, kde ji však v novější době nahradila kukuřice. V Číně se užívá k přípravě polévek podobně jako u nás kroupy. Ovšem naše kroupy nemají takový účinek jako právě slzovka… Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka nebo loupaná jako burské oříšky. Používá se též jako náhrada prosa (jáhel).
Vyzkoušejte sami...
- Slzovku přidávejte občas po troškách při vaření naturální rýže, přidává se jako příloha, ne však většinou samostatně, ale právě s rýží, kuskusem, bulgurem (slzovky se přidává max.1/3).
- Hrstku slzovky můžete též přidávat do každé polévky k obohacení a zahuštění.
- Uvařená slzovka s rýží může sloužit i jako výchozí surovina pro další výrobu- např. když směs ze slzovky rozmixujete, můžete z hmoty udělat pomazánku nebo chutné smažené placičky. Když ho zapečete, získáte obdobu sekané či nákypu.
- Výborná je s houbami připravený jako „kuba".
Inspirativní recepty:
Slzovková bramboračka
Slzovku přes noc namočíme, vaříme s novým kořením a bobkovým listem, na másle osmahneme cibuli a houby, přidáme trochu brambor, kořenovou zeleninu, sušená rajčata, libeček, saturejku, kmín, rozmarýn, majoránku a česnek.
Slzovka se zeleninou a řasou
2/3 rýže, 1/3 slzovky se vaří společně s mořskou řasou například Kombu - urychlí vaření a obohatí pokrm o cenné minerály. Odvar se pije jako léčivý čaj. Uvařené obiloviny můžeme dále upravit jako "Kubu", či směs rozmixovat a použít jako základ pro pomazánku, prejt, nákyp, smažené placičky.
Slzovka se zeleninou
Na pánev dáme na chvíli opražit slzovku a podlejeme teplou vodou, přidáme sůl, petrželku a celer nebo i nějaké bylinkové koření, kousek mořské řasy, na obilovinu položíme mrkev, kousek celeru, dvě malé cibulky, lžičku oleje a dáme vařit. Pokud nepoužijeme tlakový hrnec, vaříme až 50 minut na mírném plameni. Na talíři dozdobíme kvašenou zeleninou (červenou řepou s křenem) nebo sezónní zeleninou.
Čínská polévka se slzovkou
Jedno čerstvé kuře, 2,5 litru vody, 30 g slzovky namočené přes noc ve vodě, 5 nasekaných plátků čerstvého zázvoru, 300 g pokrájených čerstvých hub, 3 snítky nasekané cibulky, 1 PL soli, 2 PL rýžového vína, 1/2 ČL čerstvě mletého pepře. Očistíme kuře a nakrájíme ho na plátky. Plátky dáme do hrnce s vodou a předem namočenou slzovkou, zázvorem a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a dusíme 2 hodiny, dokud není kuře křehké. Přidáme všechny ostatní ingredience, dusíme cca 2 minuty a polévku můžeme podávat.
Mrkev se slzovkou
500g mrkve nakrájíme na kostky a spaříme horkou vodou nebo lehce povaříme. V jiném hrnci uvaříme asi 1kg slzovky - vaříme přibližně 1,5 hodiny na hustou a lepivou kaši. Smícháme a ještě povaříme, případně můžeme přidat trochu třtinového cukru. Doporučuje se jíst denně 250ml, za účelem odstranění hlenů a vlhkosti z organismu a pro zvyšení imunity. 60denní užívání účinně působí proti začinajícímu šedému zákalu.
Pro posílení imunity
V Číně se slzovka užívá se začátkem podzimu v dětském jídelníčku pro posílení obranyschopnosti. Pojídá se cca 3 týdny každý večer jedna malá miska kaše připravené ze slzovky a mrkve.
Slzovka se uvaří v hrnci do měkka a v jiné nádobě uvaříme poměrově zhruba stejné množství na kostičky nakrájené mrkve. Po uvaření obého toto smícháme a krátce spolu provaříme, zakapeme troškou oleje a ochutíme dle potřeb. Pro děti s trochou soli nebo i bez ní; popřípadě mírně osladit. nebo mírně osladit. Pro dospělé můžeme vymyslet cokoli – např. ochutit sojovkou a kari kořením nebo kurkumou, trochou česneku a pepře…fantazii se meze nekladou.
Energie: 1612 kJ / 388 kcal; Tuky: 7.4 g – z toho nasycené 1.05 g; Sacharidy: 67.1 g – z toho cukry 3.8 g; Vláknina: 3.6 g; Bílkoviny: 13.3 g; Sůl: 0.05 g; Vlhkost: max. 15 %
Alergeny:
bez alergenů
Více: Slzovka obecná - bílá perla východu
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zdravá výživa |
---|---|
Alergeny: | Vegan, Vegetarián, Bez lepku, Bez přidaného cukru, Bez éček, Bez palmového oleje, Bez laktózy, DIA |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.