Rdesno hadí kořen
Kód: 1123/100Detailní popis produktu
Složení a účinné látky hadího kořenu
Rdesno hadí kořen obsahuje třísloviny (15 – 20 %) - převážně katechinové, škrob (30 %), stopy minerálů, bílkoviny, glukózu a vitamín C.
Účinky hadího kořenu
- Adstringentní (stahující)
- Antipyretický (proti horečce)
- Dezinfekční - dezinfikuje trávicí trakt, dutinu ústní (kloktadlo)
- Demulgentní - léčí záněty sliznic, změkčuje sliznice
- Diuretický (močopudný)
- Laxativum (projímavý)
- Hemostyptikum - zástava krvácení trávicího traktu, hemoroidu, silná menstruace
- Zevně se užívá na hnisavé rány, mokvavé vyrážky, popáleniny a zanícené vředy
- dle nařízení ES č.1924/2006 nemůžeme uvádět zdravotní účinky, proto výše uvedené léčivé účinky jsou formou tipů našich babiček a tradičního lidového léčitelství. Nejedná se o lékařské doporučení – vycházíme pouze informací z internetu, které nemusí být odborné.
Popis a vzhled
Rdesno je vytrvalá bylina s tlustým zkrouceným oddenkem s mnoha malými kořínky. Z oddenku vyrůstají jedna až několik vzpřímených lodyh, které dorůstají do výšky kolem 1 m. Lodyhy jsou nevětvené a na jejich konci je klasovité květenství tvořeno drobnými růžovými pětičetnými lístky. Bylina kvete od května do června. Přízemní listy má řapíkaté a podlouhle vejčité, zatímco lodyžní listy jsou srdčité a zúžené v křídlatý řapík obepínající lodyhu.
Příprava hadího kořenu
Připravujeme jako čaj, odvar, tinkturu, ale můžeme připravit také jako kloktadlo, obklad nebo koupel.
TIP na přípravu čaje: 1 čajovou lžičku vsypte do ¼ l studené vody, přiveďte k varu a nechte krátce povařit. V zakryté nádobě nechte 15 minut odstát a posléze sceďte. Odvar se připravuje vždy čerstvý. Pijte 1 - 2x denně. Skladujte na suchém a temném místě.
Použití hadího kořenu
Bylina není vhodná pro těhotné a kojící ženy a pro děti do 3 let. Lze užívat dlouhodobě.
Nežádoucí nebo vedlejší účinky
U citlivých osob mohou obsažené třísloviny vyvolat nevolnost nebo zvracení. Jiné případy nežádoucích účinků ani kontraindikace s léky nejsou známy.
Další názvy hadího kořenu: Latinský název Bistorta major. Bylina je také známá pod názvy: beraní ocas, červené koření, bistorta, hadovec, kartáčky, pužička, rdesno, rdesen, svalník červený, turant, vrbičná košile, vrbka, užovník.
Výrobce: Prodejnabylin.cz
Užitečné odkazy:
I když se věnujeme aktualitě informací o našich výrobcích, výrobní předpisy se průběžně mění, a tak se mohou měnit složení, obsah živin, alergeny nebo dietetické informace. Vždy proto doporučujeme přečíst etiketu před použitím výrobku.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Byliny |
---|---|
Alergeny: | Vegan, Vegetarián, Bez lepku, Bez přidaného cukru, Bez éček, Bez palmového oleje, Bez laktózy, DIA |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.