Quinoa červená

Kód: 1954/250
7 hodnocení
od 42,50 Kč

Zvolte variantu

Sušená semena Quinoa červená mají velký obsah bílkovin. Chuťově se přizpůsobí ostatním ingrediencím. Obohatí jídelníček vegetariánům. Dále obsahuje vysoký podíl hořčíku a vitamínu B2. Je bohatá na minerály.

Detailní informace

semínka: 250g
Skladem | 1954/250
Můžeme doručit do: 5.6.2023
42,50 Kč
semínka: 500g
Skladem | 1954/500
Můžeme doručit do: 5.6.2023
75 Kč
semínka: 1000g
Skladem | 1954/501
Můžeme doručit do: 5.6.2023
139 Kč
semínka: 5000g
Skladem | 1954/502
Můžeme doručit do: 5.6.2023
679 Kč
semínka: 25000g
Skladem | 1954/503
Můžeme doručit do: 5.6.2023
2 990 Kč

Detailní popis produktu

Merlík čilský – Quinoa

Přirozeně bezlepková potravina.

Prastará vysokohorská pseudoobilovina Quinoa má původ v Jihoamerických Andách a je nazývána též jako " zázračné obilí Inků, matka všech obilnin ". Patřila mezi 3 základní plodiny starých civilizací v oblasti And ( kukuřice, brambory, Quinoa ). Nejde o klasickou obilninu, ale patří do skupiny Merlíků, jde o jednoletou bilinu dorůstající výšky až 2 metry. Využívají se její semena, která mají velikost 1-3mm.. Neobsahuje lepek a je studnicí těchto živin: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny( (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin),... obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků.

Účinky Quinoa -merlíku čilského:

detoxikace

protirakovinové účinky

antioxidant

při redukčních dietách

superpotravina

proti migrénám

prospívá ledvinám

prevence proti kardiovaskulárním onemocněním

vhodná pro sportovce, vegetariány a celiaky

podporuje růst svalové hmoty

prevence proti Osteoporóze

snižuje vysoký krevní tlak

působí jako prevnce rakoviny tlustého střeva

zklidňuje nervový systém

podporuje trávení a vyprazdňování

postupně do těla uvolňuje energii

pomáhá při cukrovce

přispívá výživě mozku - brainfood

Quinoa je nyní běžně pěstována v těchto oblastech:  Bolívii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Chile. Organizace spojených národů (OSN) vyhlásila loňský rok 2013 jako Mezinárodní rok quinoy.

Použití: snídaňové směsy, saláty,pro zahuštění do polévek, pro různé kaše, rizota, kombinovat můžeme s ovocem i zeleninou, přílohy - alternativa k rýži, kuskusu nebo slzovce obecné.

Příprava: Quinoa vyniká svou jednoduchou přípravou. Vařte podobně jako rýži (2 díly vody na 1 díl Quinoy) po dobu 15-20 minut. Po uvaření se quinoa vyznačuje příjemně lehkou, nadýchanou strukturou a jemnou, lehce oříškovou chutí. K ochucení quinoy použijte jakékoliv koření či zeleninu. Smícháním s ovocem, medem, ořechy a (rostlinným) mlékem vznikne energeticky bohatá a přitom zdravá a chutná forma snídaně.

Výživové hodnoty na 100g:

Energetická hodnota 1 435 kJ / 343 kcal

Tuky: 5,0 g

z toho nasycené mastné kyseliny 0,5 g

Sacharidy: 60,8 g

z toho cukry 0,5 g

Bílkoviny: 13,8 g

Sůl: 0,02 g


Quinoa - recepty:

Quinoa nebo rýže – poznáte rozdíl?

Celozrnná quinoa se v naší republice nejčastěji využívá jako alternativní příloha místo rýže nebo brambor. Výborně chutná i ve formě kroket. Quinoa je skvělou alternativou k rýži nejen jako příloha k masu a zelenině, ale také v rýžových receptech. Zkuste připravit sladký quinoový nákyp s domácím kompotem, quinoové rizoto s mořskými plody, nebo třeba výjimečně originální sushi. Do řasy nori zavinete kousky čerstvé ryby nebo avokáda v obložení quinoi namísto rýže. A překvapivý recept pro vaše hosty je na světě.

Quinoa po česku

V českém jídelníčku nalézá quinoa uplatnění také při přípravě kaší nebo na zahuštění polévek a omáček. Její využití může být mnohem kreativnější a výsledek ještě chutnější. Zkuste třeba kombinaci quinoi v krémové brokolicové polévce (vaříme společně se zeleninou, nebo přidáme na závěr již předem uvařenou quinou do hotové polévky). Při nedělním obědě zkuste překvapit strávníky servírováním quinoi místo tradičních polévkových nudlí.

Saláty na slano i na sladko

Přidáním uvařené a vychlazené quinoi do salátů získáte energeticky hodnotné a syté jídlo plné vzácných bílkovin, vitamínů a lehce stravitelné vlákniny. Jihoameričané konzumují coby salát také čerstvé mladé listy quinoi. Při přípravě salátů s quinoou se fantazii meze nekladou – připravte lehký letní salát, nebo teplý vegetariánsky pokrm s grilovanou zeleninou. Quinoa má tu vlastnost, že se chuťově přizpůsobí ostatním ingrediencím, vyzkoušejte ji třeba v salátu na sladko s avokádem, čerstvými jahodami zakápnutý citronovou šťávou, olivovým olejem a čerstvými lístky koriandru.

Snídaně každý den jinak

Chutnou snídani si připravíte z vařené quinoi přidáním čerstvých bobulových plodů, sušeného ovoce, oříšků, semínek, skořice a přírodních sladidel, jako jsou med nebo javorový sirup v bio kvalitě. Pokaždé můžete zkoušet nové a nové variace. V prodeji jsou také quinoa vločky, které lze zalít mlékem, sojovým nápojem, nebo jogurtem a servírovat jako energeticky bohaté, zdravé a chutné snídaňové müsli.

Vegetariánská grilovací párty

Léto je čas grilování a zahradních párty. Vegetariáni musí být při sestavovaní menu na gril ještě o něco kreativnější. Připravte si domácí tortilly, wrapy, burritos nebo quesadillas se zeleninou a sýrem, do kterých přidejte uvařená zrníčka quinoi. Zabodujte s vegetariánskými karbanátky a quinoa burgery, které připravíte pro změnu s přimícháním quinoi k tofu a zelenině.

Pečení s quinou

Semena quinoi můžete rozdrtit v kamenném hmoždíři a získáte tak vzácnou bezlepkovou mouku výborných vlastností. Dle výzkumu Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT), kdy v praxi testovali využití netradičních obilovin při přípravě českého pečiva, se prokázalo, že čistá 100% mouka z quinoi není vhodná na pečení. „Kvůli obsahu nelepkových bílkovin z quinoi uvaříte maximálně kaši nebo upečete placku,“ říká Marie Hrušková z VŠCHT.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: