Pohanka loupaná světlá

Kód: 5001/500
Neohodnoceno

Zvolte variantu

Bezlepková loupaná pohanka, je vysoce nutričně a dieteticky hodnotná potravina se zdrojem vlákniny, minerálních látek a vitamínů. Je vhodná pro celiaky a diabetiky. Jedná se o lehce stravitelnou superpotravinu. Příprava je snadná a universální, můžete připravit na slano i sladko.

Detailní informace

Pohanka loupaná světlá

Kód: 5001/500
Neohodnoceno

Doplňkové parametry

Kód produktu: Kód: 5001/500
Kategorie: Semínka
Alergeny: Vegan, Vegetarián, Bez lepku, Bez přidaného cukru, Bez éček, Bez palmového oleje, Bez laktózy, DIA
doprava od 59Kč

Doprava a platba

Název Cena Dobírka Při nákupu nad 999 Kč
wedo logo Doprava kurýrem
GLS
89,00 Kč 23,00 Kč ZDARMA
BDR Česká pošta
Balík do ruky
89,00 Kč 27,00 Kč ZDARMA
BNP Česká pošta
Balík na poštu
75,00 Kč 27,00 Kč ZDARMA
CP-logo-Balikovna Česká pošta
Balíkovna
50,00 Kč 27,00 Kč ZDARMA
Zasilkovna_logo_obdelnik_zakladni_verze_WEB Zásilkovna 50,00 Kč 27,00 Kč ZDARMA
váha: 500g
Skladem 5001/500
Můžeme doručit do: 31.7.2025
49 Kč
váha: 500g
Skladem | 5001/500
Můžeme doručit do: 31.7.2025
váha: 1000g
Skladem 5001/501
Můžeme doručit do: 31.7.2025
89 Kč
váha: 1000g
Skladem | 5001/501
Můžeme doručit do: 31.7.2025

Detailní popis produktu

Pohanka a její výživové vlastnosti

Bez lepku – pohanka se spolu s quinoou a amarantem zařazuje mezi pseudoobiloviny – v lidské výživě mají podobné použití jako obiloviny, ale botanicky patří do jiných skupin. Všechny pseudoobiloviny jsou přirozeně bezlepkové, proto mají velký význam pro celiaky a pro ty, kdo se snaží množství lepku ve stravě omezit.

Živiny – z výživového hlediska je pohanka považována za velmi kvalitní potravinu. Obsahuje cca 11 % bílkovin, které mají vysokou biologickou hodnotu (aminokyseliny jsou zde ve skoro optimálním poměru pro člověka). Z obilovin obsahuje víc bílkovin už jen oves. V pohance se hojně nachází vláknina, a to oba druhy, rozpustná i nerozpustná. Rozpustná vláknina je obzvlášť důležitá pro zdraví střeva (slouží v něm jako živina pro bakterie střevní mikroflóry). Pohanka je také důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu a manganu. Z vitaminů obsahuje hlavně B1, B2, B3 (niacin), E a C.

Rutin – pohanka je však výjimečná hlavně obsahem rutinu (vitaminu P). Tato látka (ve skutečnosti jde spíš o komplex látek) patří mezi rostlinné flavonoidy. Rutin zvyšuje pružnost cév a posiluje jejich stěny, tím je chrání proti popraskání. Může tedy pomoci při všech zdravotních problémech, které s tím souvisí – křečových žílách, popraskaných žilkách v obličeji, sklonu ke krvácení (z nosu, dásní), příliš silné menstruaci (rutin prý dokonce dokáže oddálit blížící se menstruaci nebo zkrátit tu, která už probíhá). Rutin v těle funguje ve spolupráci s vitaminem C (navzájem podporují svou schopnost působit v těle jako antioxidant). Pokud chcete zvýšit využitelnost jednoho z nich, je třeba hlídat si i spotřebu toho druhého. 
Největší množství rutinu se u pohanky nachází v nati (květech, stoncích a vrchních listech), o něco méně v semenech. Konkrétní množství rutinu se velmi se liší podle odrůdy, množství absorbovaného slunečního záření, způsobu skladování atd. Orientačně se dá říct, že květy pohanky obsahují cca 200–400 mg rutinu na 100 g květu, semena asi 20 mg rutinu na 100 g (ovšem 100 g pohankových semen seženete nesrovnatelně snadněji než stejné množství květů…).

Výživové údaje na 100 g pohanky:

  • 1435 kJ / 343 kcal
  • tuky: 3,4 g; z toho nasycené mastné kyseliny: 0,74 g
  • sacharidy: 71,5 g; z toho cukry1,8 g
  • bílkoviny: 13,3 g
  • sůl: 0,003 g

Složení: 100% pohanka světlá mechanicky loupaná

JAK POHANKU VYUŽÍT V KUCHYNI?

Největší síla pohanky tkví v její univerzálnosti. Lze z ní připravit výbornou sladkou snídaňovou kaši se sušeným ovocem, oříšky a čokoládou, stejně jako ji lze využít jako přílohu k masovým a jiným pokrmům. Po namletí na mouku se dá pohanka použít na lahodné palačinky, i bez namletí z ní můžeme uvařit chutné karbanátky. A co teprve pohankové rizoto, k jehož přípravě nepotřebujete nic, než to co máte ve spíži a lednici. Pohanka je zkrátka užitečná bezlepková potravina, z níž lze připravit celou řadu chutných jídel. Zkuste si některé z nich uvařit i vy!

  • k přípravě polévek (zahuštění)
  • příloha k masům a zelenině (všude tam, kde se běžně používá rýže nebo kuskus)
  • příprava kaší
  • příprava pomazánek, zeleninových placiček
  • pečení například buchet (z lámané pohanky vytvoříte během krátké chvíle mouku)
  • k ochucení salátů

Skladování:  při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

Doplňkové parametry

Kategorie: Semínka
Alergeny: Vegan, Vegetarián, Bez lepku, Bez přidaného cukru, Bez éček, Bez palmového oleje, Bez laktózy, DIA

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola