Mydlice lékařská kořen

Kód: 1180/50
1 hodnocení
Značka: Byliny.cz
od 39 Kč

Zvolte variantu

Mydlice lékařská je známá, vytrvalá bylina, která své jméno získala už v dávném středověku. Vděčí za něj klasickému mýdlu, jelikož se používala právě místo něj. Mydlice však není něčím, co by mělo ryze české kořeny. Byla přivezena Římany do Velké Británie, odkud se dál rozletěla po světě. Všude se však právě mydlice používala v tradiční medicíně. Kromě svých hojivých účinků v sobě ukrývá i takové látky, které bojují se škodlivými toxiny v těle.

Detailní informace

váha: 50g
Skladem | 1180/50
Můžeme doručit do: 15.10.2024
39 Kč
váha: 100g
Skladem | 1180/100
Můžeme doručit do: 15.10.2024
69 Kč
váha: 250g
Skladem | 1180/250
Můžeme doručit do: 15.10.2024
119 Kč
váha: 500g
Skladem | 1180/500
Můžeme doručit do: 15.10.2024
219 Kč
váha: 1000g
Skladem | 1180/1000
Můžeme doručit do: 15.10.2024
395 Kč

Detailní popis produktu

Složení a účinné látky mydlice

Saponiny, sacharidy, měkké pryskyřice, sliz, kaučuk, basorin, minerální kyseliny.

Účinky mydlice

  • dle nařízení ES č.1924/2006 nemůžeme uvádět zdravotní účinky, proto výše uvedené léčivé účinky jsou formou tipů našich babiček a tradičního lidového léčitelství. Nejedná se o lékařské doporučení – vycházíme pouze informací z internetu, které nemusí být odborné.

Popis a vzhled

Mydlice je vytrvalá rostlina, která dorůstá výšky kolem 40 – 60 cm. Z hnědého oddenku vyrůstají vlásčité kořínky. Oddenky jsou křehké, aromatické a obsahují saponin ve vysoké koncentraci. Stonek tvoří drsná lodyha, která se nahoře větví. Listy mydlice jsou eliptické, podlouhlé a přisedlé. Květy mají v průměru 20 - 25 mm, na vrcholu jsou zbarvené do fialové a koruna květu je bílá až narůžovělá. Plodem jsou vejcovitě kulovité tobolky.

Příprava mydlice

Kořen mydlice připravujeme jako čaj, odvar nebo tinkturu.

TIP na přípravu čaje: 1 čajovou lžičku vsypte do ¼ l studené vody, přiveďte k varu a nechte krátce povařit. V zakryté nádobě nechte 15 minut odstát a posléze sceďte. Odvar se připravuje vždy čerstvý. Pijte 1 - 2x denně. Skladujte na suchém a temném místě.

Použití mydlice

Mydlici využíváme prakticky všude, kde se nám jen zlíbí. Využití najde v kuchyni, kde se konkrétně květ přidává například do salátů. V domácnosti obecně používáme hlavně list, stonek a také kořen. Spojení se poté povaří a vzniklá mýdlová tekutina se používá k mytí a praní starých tkanin. Využití bylinky je dále v kosmetice, kde slouží k ošetření citlivé pleti.

Používání mydlice není nijak limitováno. Pozor si musíme dát hlavně na její oddenek, který se považuje za jedovatý, proto by ho člověk neměl užívat v žádném případě.

Nežádoucí nebo vedlejší účinky

Nejsou známy případy nežádoucích účinků ani kontraindikace s léky. Při vysokých dávkách může ojediněle dojít k nechutenství, nevolnosti a bolestem břicha. Nejsou známy žádné nežádoucí účinky v těhotenství a při kojení, s ohledem k národní legislativě ji v tomto období doporučit nemůžeme.

Byliny s podobným účinkem: ashwagandha, heřmánek mletý, andělika lékařská

Další názvy mydlice: Latinský název Saponaria officinalis. Lidově se mydlice nazývá také: mýdelník, mýdlový kořen, mydlačka, psí sapín, sapún, svinský sopan nebo valchařská bylina.

Výrobce: Prodejnabylin.cz

Užitečné odkazy:

I když se věnujeme aktualitě informací o našich výrobcích, výrobní předpisy se průběžně mění, a tak se mohou měnit složení, obsah živin, alergeny nebo dietetické informace. Vždy proto doporučujeme přečíst etiketu před použitím výrobku.

Doplňkové parametry

Kategorie: Byliny
Alergeny: Vegan, Vegetarián, Bez lepku, Bez přidaného cukru, Bez éček, Bez palmového oleje, Bez laktózy, DIA

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: