Chipotle chilli mash 100 ml

Kód: 4609
Akce
Neohodnoceno
Chipote
Loading...
Skladem (20 ks)
31.7.2025
Kód produktu: Kód: 4609
Můžeme doručit do:

Tekutý chilli mash z uzených papriček Chipotle je naprostou nezbytností pro všechny milovníky této aromatické lahůdky s nasládlou kouřovou chutí a vůní.

 

SHU jednotky 20 000
Složení Chipotle (uzené Jalapeño) chilli papričky, sůl, kyselina octová.
Země původu Ekvádor

Detailní informace

Chipotle chilli mash 100 ml

Kód: 4609
Akce
Neohodnoceno

Doplňkové parametry

Kód produktu: Kód: 4609
Kategorie: Koření jednodruhové
Hmotnost: 0.2 kg
doprava od 59Kč
99 Kč

Doprava a platba

Název Cena Dobírka Při nákupu nad 999 Kč
wedo logo Doprava kurýrem
GLS
89,00 Kč 23,00 Kč ZDARMA
BDR Česká pošta
Balík do ruky
89,00 Kč 27,00 Kč ZDARMA
BNP Česká pošta
Balík na poštu
75,00 Kč 27,00 Kč ZDARMA
CP-logo-Balikovna Česká pošta
Balíkovna
50,00 Kč 27,00 Kč ZDARMA
Zasilkovna_logo_obdelnik_zakladni_verze_WEB Zásilkovna 50,00 Kč 27,00 Kč ZDARMA

Detailní popis produktu

Chipotle chilli mash 100 ml

Pěkně vyuzená a neskutečně voňavá

Posuňte svá jídla na zcela novou úroveň. Tahle aromatická lahůdka se o to postará. Jedná se o uzenou a sušenou verzi plně zralých Jalapeño papriček. Ve skutečnosti, asi 20 % veškeré produkce Jalapeño se spotřebuje právě na výrobu Chipotle. Což je dobře, protože my tuhle chilli záležitost milujeme a vy budete určitě taky!

Chipotle mají tmavě hnědou až černou barvu a výraznou kouřovou chuť se sladkými podtóny čokolády a ořechů. Právě chuť ořechů získávají tyto papričky díky pekanovému dřevu, na kterém se ty pravé udí. Jedinečná je také jejich sladko-uzená vůně.

Paprička je slabě hřejivá. Se svou pálivostí okolo 10 000–23 000 SHU je srovnatelná např. s francouzskou papričkou Espelette, mexickou Guajillo, maďarskou feferonkou nebo s omáčkou Tabasco.

Od císařského stolu do celého světa

Jalapeño jsou, jako jedny z mála chilli papriček, hodně šťavnaté a dužnaté, což znesnadňuje jejich sušení. Z toho důvodu se Jalapeño nejprve uzením dehydratují, a až poté usuší. Tuto metodu poprvé u papriček použili Aztékové, kteří zjistili, že Jalapeño nelze sušit na slunci, jako ostatní chilli. Tak začali tyto papričky udit podobně jako maso. Navíc se díky tomu nekazily tak rychle a mohly být po dlouhou dobu skladovány. Takto zpracované Jalapeño se staly v Aztécké říši vysoce ceněnou surovinou a bylo využívány i na přípravu jídel pro císařské ceremoniály.

Až donedávna byly tyto uzené papričky dostupné převážně na trzích ve středním a jižním Mexiku. Jejich popularita však rostla i v zahraničí, především v USA a Kanadě. Výroba a zpracování Jalapeño papriček se tak začalo rozšiřovat i do severních oblastí Mexika, aby mohl být lépe zásobován jihozápad Spojených států.

Chipotle v kuchyni

Díky svému aroma a chuti bývají Chipotle dominantní ingrediencí mnoha mexických jídel. Jejich výraznou chuť oceníte také v marinádách na grilování, v salsa omáčkách, v nakládané zelenině nebo v různých dipech.


Co je chilli mash? Čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat (kvasit) po dobu 26 měsíců. Výtažek z kůže, semínek a dužiny společně poskytne intenzivní a bohatou chuť. Občas se přidá ocet kvůli zastavení fermentace, ale jinak chilli mashe neobsahují žádné jiné látky či konzervanty. Používá se na další zpracování k výrobě omáček, sals, dipů, do jídel, pokrmů a mnoho dalšího.

Doplňkové parametry

Kategorie: Koření jednodruhové
Hmotnost: 0.2 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola