Lyofizilované ovoce
9 položek celkem
Značky
Alergeny
Položek k zobrazení: 9
Lyofilizace je proces sušení ovoce mrazem. Ovoce je nejdříve prudce zmraženo a následně sušeno při nižším tlaku, kde se voda z ovoce mění v páru a ovoce si tak zachovává svou přirozenou strukturu, barvu, vůni a především nutriční hodnotu včetně všech vitamínů a minerálů obsažených v čerstvém ovoci. Prostě vše, co je v čerstvém ovoci najdete i v lyofilizovaném.
Výhody lyofilizovaného ovoce:
- zachování chutí
- zachování vůně
- zachování přírodní přirozené barvy
- zachování struktury
- zachování nutričních hodnot a vitamínů
- zachování živin a minerálů
- zachování energetické hodnoty
- neplatíte hmotnost vody
- 90% snížení hmotnosti při 100% zachování objemu
- dlouhá trvanlivost při správném skladování
Proces lyofilizace:
- předčištění a kontrola kvality
- rychlé zmrazení při teplotě, která odpovídá přesnému kritickému bodu - při tomto procesu nedochází k vytvoření ledových krystalů, které porušují buněčné stěny ovoce, čímž ničí nutriční obsah, strukturu, chuť, vůni a barvu.
- první pomalé sušení ve vakuu - odstraní 95% vody a mimo jiné dochází i k odstranění kyseliny octové a alkoholu, jsou-li v čerstvém ovoci obsaženy.
- druhé sušení - postupné zvyšování teploty a snižování vakua.
- výsledkem je křehký, vysušený produkt s vlastnostmi čerstvého ovoce.
Historie lyofilizace:
- objevena za II. světové války
- vyvinuta jako technika uchování, která umožnila stabilitu a životaschopnost bez potřeby chladu.
- poprvé využito v medicíně k uchování krevního séra.